Als je een mooie tuinbestrating hebt uitgekozen dan is het natuurlijk belangrijk om de kosten te kennen. Die kosten bestaan uit twee delen. Ten eerste is er een deel voor de materialen zelf. Denk hierbij aan de stenen, de waaltjes, de tegels, het gele zand, de vlonders, het hout, de stoeptegels, de bandjes, het cement en mogelijk het grind of een ander materiaal.

Het materiaal

We noemden al een groot aantal verschillende soorten materialen. Hoewel het soms moeilijk is om te kiezen is het grote voordeel wel dat er in een breed scala aan prijzen een keuze mogelijk is. Het is mogelijk om in vele verschillende prijsklassen een mooie tuinbestrating te kunnen krijgen. Denk hierbij aan een prijs range van €10 euro per m2 tot €100 euro per m2. In de hogere klasse zitten vooral de houten vlonders en de natuurstenen materialen. Het is goed om jezelf te oriënteren op de mogelijkheden om zo een goede keuze te kunnen maken.

Het aanleggen van de bestrating

Natuurlijk is het ook belangrijk om de tuinbestrating op de juiste manier aan te laten leggen. Een van de manieren om dit te realiseren en om de investering in de materialen voor de tuinbestrating goed tot zijn recht te laten komen is door te kiezen voor een professional welke de bestrating zal aanleggen. Tuintegels zijn er in allerlei soorten en maten. Van de bekende oude waaltjes die je vaak in oude stadscentra ziet, tot de moderne en mooiste natuurstenen.

Welke soorten sierbestrating zijn er?

Op het gebied van sierbestrating is de keuze vrijwel onbeperkt. Er zijn zo gigantisch veel verschillende soorten sierbestrating dat het nauwelijks is uit te leggen wat de verschillen zijn. Je zult er daarom goed aan doen om even langs te gaan bij de lokale specialist. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Je kunt dan zelf bekijken welke vormen, soorten en maten er zijn, en het juiste straatwerk opzoeken dat past bij de rest van de tuin, het terras of waar je de tegels dan ook wil hebben.

Zo zijn er bijvoorbeeld prachtige natuurstenen. Doordat deze stenen niet in een fabriek gebakken worden maar uit de natuur worden gehaald en op maat worden gemaakt, zijn ze over het algemeen fors duurder dan de gebakken stenen. Daarnaast zijn er nog gebakken, vaak betonnen stenen die een stuk goedkoper zijn omdat ze letterlijk aan de lopende band in een fabriek gemaakt worden.

Welke soorten gewone stenen zijn er?

Naast sierstraatwerk zijn er ook nog tal van soorten stenen die puur geschikt zijn om een oppervlak te bestraten. Denk bijvoorbeeld aan de bekende stoeptegels van 30 cm bij 30 cm. Door het grote oppervlak zijn deze tegels veel sneller en eenvoudiger te leggen dan bijvoorbeeld klinkers.

Een stratenmaker inhuren?

Als je de tuintegels mooi in de tuin wilt hebben dan is het slim om te kiezen voor een professionele stratenmaker. Het lijkt vaak gemakkelijk om tuintegels te leggen. Het is echter vaak moeilijker dan gedacht. Vergelijk vrijblijvend de tarieven van verschillende stratenmakers in jouw regio door offertes aan te vragen.