Er zijn ongelofelijk veel soorten tuintegels, meer dan je zou verwachten. We kennen misschien allemaal wel de betonnen tegels of natuurtegels, maar daar stopt het misschien wel.

Welke soorten tegels zijn er?

De bekendste soort tegel is de betonnen tegel, vaak ook gezien als trottoirtegel. Deze tegels worden machinaal gemaakt en zijn dus prijstechnisch gezien de goedkoopste optie. Bovendien zijn ze in allerlei soorten en maten te krijgen. De meest gangbare maat is 30 cm bij 30 cm en een dikte van 4,5 cm (of 6 cm voor zwaar belastbare oppervlakte). Daarnaast zijn er zogenaamde grindtegels. Dit zijn eigenlijk betonnen tegels met een kleine grindlaag erop. Ze zien er wat leuker uit dan betonnen tegels en het is wat meer werk om ze te maken, waardoor ze dan ook wat duurder zijn. Het nadeel is wel dat ze snel vies worden en vatbaar zijn voor bijvoorbeeld algen en mos.

Natuursteen

Verder zijn er nog natuurstenen. Dit soort steen verschilt heel erg en eigenlijk is elke steen hier weer anders. Deze stenen komen uit de natuur en zijn enkel op maat gemaakt, verder is er weinig aan veranderd. Het voordeel hiervan is dat ze er vaak erg leuk en luxe uit zien, maar het nadeel is dat tegels heel erg van elkaar kunnen verschillen en je daardoor kleurverschil kunt krijgen tussen diverse tegels. Ook kan het zijn dat de glans verdwijnt, tegels gaan oxideren of kan het zijn dat de tegel niet helemaal plat is.

Andere soorten

Ook vrij bekend zijn houten tuintegels. Deze zijn vooral geschikt op terrassen waar je een wat natuurlijker look wil hebben. Merk wel op dat houten tegels door algen spekglad kunnen worden en aanmerkelijk korter mee gaan dan betonnen of natuurtegels.

Verder zijn er nog tegels van kunststof. Denk hierbij aan rubberen tegels, speciaal voor plekken waar kinderen spelen zodat ze zich niet snel bezeren, en tegels van plastic en composiet. Het voordeel van kunststoffen tegels is dat ze net als betonnen tegels in de fabriek perfect op maat zijn te maken, veel minder vatbaar zijn voor algen en ander vuil, en in principe niet verkleuren.

Wat zijn de goedkoopste tegels?

De betonnen tegels zijn verreweg de goedkoopste tegels die er te verkrijgen zijn. Je betaalt hiervoor ongeveer €7 euro per m2. Je zult ze dan wel zelf moeten neerleggen. Vaak zijn deze tegels tweedehands te halen. Wanneer je ze goed reinigt met een hogedrukspuit zien ze er weer als nieuw uit!

Stratenmakers vergelijken?

Als je de tuintegels mooi in de tuin wilt hebben dan is het slim om te kiezen voor een professionele stratenmaker. Het lijkt vaak gemakkelijk om tuintegels te leggen. Het is echter vaak moeilijker dan gedacht. Vergelijk vrijblijvend de tarieven van verschillende stratenmakers in jouw regio door offertes aan te vragen.